fbpx

İnsan Olmayan Canlılarla İlişkimizi Yeniden Düşünmek

Bir davranış acıyı azaltıp, mutluluğu (hazzı) artırdığı sürece etik açıdan doğrudur. İnsan olmayan hayvanlar da acıyı hissedebilirler. Bu durumda onların acı çekmesini önlemek, azaltmak insanın ahlaki sorumluluğudur. Uzun zamandır ihmal ettiğimiz bu sorumluluğu hatırlamak ve verdiğimiz acı üzerine düşünmeye başlamak rahatsız edici tabii…

Geçtiğimiz ay bir toplantı için Semerkant’taydım. Vegan olduğumu bilenler yolculuk öncesi Özbekistan’da aç kalabileceğim, yanımda mutlaka bar ve kuruyemiş götürmem gerektiği konusunda beni uyardı. “Diyarbakır’da, Muş’ta aç kalmadıysam orada da kalmam. Hem vegan olmaya dair konuşma başlatıyor kendime uygun opsiyonlar bulmaya çalışmam…” dedim benim için endişelenen dostlarıma.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 11. sayısından (Temmuz-Ağustos 2023) ulaşabilirsiniz.


İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi
Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Geçiş Riskleri mi? Fiziksel Riskler Mi?

Ülkemizde iklim krizinden doğacak riskleri belirlemek oldukça zor bir konu. Fiziksel riskleri belirlemek istesek; bilimsel altyapımızda önemli eksiklikler var. Geçiş risklerini belirlemek istesek; devlet politikamız orta ve uzun vadede herhangi bir tahmin yapmaya imkân tanımıyor.
Oku

Hidrojen ve Elektrik Geleceğimizi Nasıl Taşıyor?

Uygun maliyetle, talebi karşılayabilecek kadar yenilenebilir enerji üretebiliyor muyuz yoksa ithal etmek mi zorundayız? Isı haritaları, bazı bölgelerin çeşitli nedenlerle enerji noksanlığı çektiğini gösteriyor. Enerji fazlalığı olan yerlerden yoksunluk olan yerlere yenilenebilir enerjiyi ucuz sistem maliyetiyle nasıl taşıyacağız? Cevap: Hidrojen yoluyla.
Oku

Sürdürülebilirlik ve Mimar Sinan

İnsanlık, yanlış üretim ve tüketim tercihleriyle yerküreyi bir yıkımın eşiğine getirirken çıkış yolunu da kendi değerlerini hatırlayarak bulacak. Mimar Sinan’ın Süleymaniye Külliyesi, döngüsel ve sürdürülebilir eşsiz bir sistemle tasarlanmıştır. Hem de 500 yıl önce!