fbpx

İklim Değişikliği Politikalarının Türkiye’de E-Mobilite Pazarına Etkisi

“Yeşil Mutabakat” sonrasında EV (elektrikli araç) satışları son üç yıl üst üste, takip eden yılın üç katına çıktı. 2022 yılı sonu toplam elektrikli araç stoğu 12 bin civarı iken 2023 yılında sadece Togg, 25 bin elektrikli araç teslimatı yapacağını açıkladı.

Türkiye otomotiv endüstrisi oldukça gelişti; ülkeler bazında dünya otomotiv pazarında 17’nci, AB ülkeleri arasında 5’inci sırada yer alıyor. Türk otomotiv endüstrisi 2022 yılında yüzde 57’si otomobil olmak üzere, 2 milyon 12 bin 102 adet araç üretti. İhracatı 2022 yılında önceki yıla kıyasla yüzde 15 oranında artış gösterdi ve toplam Türkiye ihracat içerisinde yüzde 13 pay ile ilk sıradaki yerini korudu. 2022 yılında toplam 31,5 milyar dolar otomotiv ihracatının yüzde 64’ü AB ülkelerine, yüzde 11’i İngiltere’ye yapıldı. Türk üreticilerinin AB ülkelerindeki yönelimlere göre araç ya da yedek parça üretmelerinin hayati önem taşıdığını gördük.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 11. sayısından (Temmuz-Ağustos 2023) ulaşabilirsiniz.


Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Sürdürülebilirlik için Doğa ve Korunan Alanlar

Doğa kaybı alarm verici düzeyde olsa da “doğa pozitif” bir gelecek için imkânsız değil. Bunun için “adil” ve “karbon nötr” bir ekonomiye geçerken dünyamızın değerli ekosistemlerini de en geniş ölçekte ve en iyi şekilde korumamız gerekiyor. Dünyayı, insan-ekonomi-doğa uyumu ile yaşanabilir bir gezegene dönüştürmek için bu belki de son şansımız.
Oku

Gezegenin Çevresel Sınırları

İhracat açısından bakıldığında, Avrupa Birliği’nde uygulanan çevresel kuralların üretimimize yansıtılması akıllıca bir ilk adım olacaktır.
Oku

Neden Hollanda?

Bu günlerde Türkiye’den çok sayıda Start-up’ın, Hollanda’ya gittiğini ve gitmeye çalıştığını görüyoruz. Nedenini öğrenebilmek için, dört asır öncesine gitmemiz gerektiğini düşünüyorum!