fbpx

Yeşil Dönüşümün Büyük Destekçisi: Yapay Zekâ

Her alanda değişim ve dönüşüm başladı. Bu dönüşümün en büyük oyuncularının başında ise teknoloji şirketleri ve yapay zekâ modelleri geliyor. Peki, Yapay Zekâ (AI), sürdürülebilirliğe nasıl bir katkı sunuyor?

Kurucuları arasında Elon Musk’ın da bulunduğu OpenAI şirketinin, Kasım 2022’de piyasaya sunduğu, yapay zekâya dayalı sohbet botu ChatGPT hem teknoloji dünyasında hem diğer sektörlerde deyim yerindeyse deprem etkisi yarattı. Sadece iki ay içinde 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan sohbet botu, kendisine sorulan soruları, sanki bir insanmışçasına cevaplayabiliyordu. İnternet ortamında bulunan bilgileri çok hızlı bir şekilde derleyip kullanıcıya sunan ChatGPT ile, teknolojinin geldiği noktayı hayranlıkla ve heyecanla takip edenler kadar, şüphe ve kaygıyla “Peki bundan sonra ne olacak?” sorusunu soran da çok insan oldu.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 15. sayısından (Mart-Nisan 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Teknoloji Devlerinin Sürdürülebilirlik Karneleri

Teknoloji şirketleri, küresel karbon salımında büyük bir paya sahip. Google, Microsoft, Apple, Amazon, Samsung ve HP’nin sürdürülebilir bakış açısıyla yürüttüğü çalışmalar, küresel iklim kriziyle mücadelede tek başına yeterli değilse de ümit vadeden gelişmeler olarak incelenebilir.
Oku

Yapay Zekâ: Yerimize mi Geçecek? Yardım mı Edecek?

İnsan beyninin çalıştığı gibi çalışıyor, insan zekâsını taklit ediyor. İnternet ortamındaki içerikleri, yapay sinir ağları yardımıyla analiz ediyor. Metinleri okuyabiliyor, anlamlandırabiliyor ve öğretebiliyor… Yapay zekâ ve ChatGPT varoluşsal bir risk mi? Yoksa bir fırsat mı?
Oku

Yapay Zekâdan Hayati Dokunuş

Yaşanan son depremlerde ileri teknolojiler sayesinde birçok canın kurtarılması yapay zekânın afet durumlarındaki rolünün ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.