fbpx

Bakanlıkta “İklim Değişikliği” Alarmı

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismine, Ekim 2021’de “İklim Değişikliği” ibaresi eklendi. Aynı dönemde kabul edilen Paris Anlaşması ise aslında Türkiye’nin iklim eyleminde sorumluluk almaya gönüllü olduğunu gösteriyordu. Peki bu sorumluluk, eylemi de beraberinde getirdi mi?

İklim kriziyle mücadelede bireysel çabaların yetersiz kaldığı günümüzde, hükûmetler bazında alınacak önlemler ve iş dünyasındaki köklü değişimler, gidişatın seyrini etkili bir biçimde değiştirebilir. Bu kapsamda birçok ülke, yeşil ekonomiye geçiş ve iklim kriziyle mücadele kapsamında taahhütlerini bildirmeye başladı. Ülkelerin kamuoyuna sunduğu iklim değişikliği politikalarının kimi inandırıcı, kimi yetersiz, kimi ikiyüzlü bulunuyor. Gelen birçok eleştirinin yanı sıra, elini gerçekten taşın altına koyanlar ise “yeşil badana”dan hızlıca ayrışıyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 14. sayısından (Ocak-Şubat 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Mesleklerin Teknoloji İmtihanı

Dijital devrimin dönüştürdüğü iş dünyası, bugün bazı mesleklerin tamamen yok olması riskiyle karşı karşıya. Bir diğer deyişle, mesleklerin sürdürülebilirliği artık teknolojinin ellerinde. El becerisi ve hareket gerektiren işlere ise yapay zekânın henüz gücü yetmiyor.
Oku

İklim Değişiminin Etkileri Görünenin Çok Ötesinde

İklim değişiminin yeryüzünde yarattığı fiziki etkileri kavurucu sıcaklıklar, ani kasırgalar, fırtınalar ve seller yaşadığımızda görüyoruz. Peki ya görünmeyen etkiler neler? İklim krizi ve mental sağlık arasında nasıl bir bağ var?
Oku

Reklamın İyisi Değil Doğrusu Makbul

Markalar, sürdürülebilirlik yönetimlerinin kamuoyuna sunum bölümü olan reklamlarda yine o dilemmayı yaşıyor: Filmin başrolünde “iyi” mi oynayacak yoksa “doğru” mu?
Oku

Raporlamada “Şeffaflık” Dönemi

Şirket proje ve faaliyetlerinin, çevreye ve insan yaşamına zarar vermeyen, enerji kaynaklarını dengeli şekilde kullanacak bir çalışma sistemine sahip olup olmadığını gösteren sürdürülebilirlik raporları, “şeffaflık, güvenilirlik ve erişilebilirlik” kriterlerini tescilleyen bir güvence olarak görülüyor.