fbpx

Bakanlıkta “İklim Değişikliği” Alarmı

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismine, Ekim 2021’de “İklim Değişikliği” ibaresi eklendi. Aynı dönemde kabul edilen Paris Anlaşması ise aslında Türkiye’nin iklim eyleminde sorumluluk almaya gönüllü olduğunu gösteriyordu. Peki bu sorumluluk, eylemi de beraberinde getirdi mi?

İklim kriziyle mücadelede bireysel çabaların yetersiz kaldığı günümüzde, hükûmetler bazında alınacak önlemler ve iş dünyasındaki köklü değişimler, gidişatın seyrini etkili bir biçimde değiştirebilir. Bu kapsamda birçok ülke, yeşil ekonomiye geçiş ve iklim kriziyle mücadele kapsamında taahhütlerini bildirmeye başladı. Ülkelerin kamuoyuna sunduğu iklim değişikliği politikalarının kimi inandırıcı, kimi yetersiz, kimi ikiyüzlü bulunuyor. Gelen birçok eleştirinin yanı sıra, elini gerçekten taşın altına koyanlar ise “yeşil badana”dan hızlıca ayrışıyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 14. sayısından (Ocak-Şubat 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Kâğıdımızı Taştan Çıkartabilir Miyiz?

Ağaçtan üretilen bir ton kâğıt için 26 bin 700 litre su tüketiliyor; 1,3 ton karbondioksit açığa çıkıyor. Mermer tozundan üretilen “taş kağıtlar”da ise su ve ağaç kullanılmıyor.
Oku

Tek Çözüm “Geri Dönüşüm” mü?

Geri dönüşüm, sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarının ilk hamlesi olarak görülse de aslında son adım olarak düşünülmesi gereken bir faaliyet. Önce, ürünlerin yeniden işlevlendirilmesi anlamına gelen “ileri dönüşüm”e şans vermek gerekiyor.
Oku

İklim Değişiminin Etkileri Görünenin Çok Ötesinde

İklim değişiminin yeryüzünde yarattığı fiziki etkileri kavurucu sıcaklıklar, ani kasırgalar, fırtınalar ve seller yaşadığımızda görüyoruz. Peki ya görünmeyen etkiler neler? İklim krizi ve mental sağlık arasında nasıl bir bağ var?
Oku

Şirketlerin Yeni Anayasası: ESG Kriterleri

İşletmelerde eskiden olduğu gibi ne pahasına olursa olsun kâr elde etme anlayışı sona erdi. Şirketlerin kaderini artık yüksek kâr oranları değil, ESG kriterleri belirliyor.