fbpx

“Global Rekabet” Değil “Global İş Birliği”

Oyunun kartları yeniden dağıtılıyor. Rakiplerle sürekli mücadele etmek, uzun vadede hem şirketlere hem dünyaya zarar veriyor. Rekabet üstü bir konu olarak sürdürülebilirlik, bugün ancak global iş birlikleriyle mümkün olabilir.

Artık şu bir gerçek ki; rakiplerle sürekli mücadele etme zamanı sona erdi. Zaman; iş birliği zamanı! Bu konuda yazılmış akademik çalışmaları incelediğimizde karşımıza çıkan bir kelime var: Rekaberlik. İlk defa duyanlar için basitçe anlatalım. İngilizce competition (rekabet) ve cooperation (iş birliği) kelimelerinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan “co-opetition”, teknoloji yazarı Ahmet Usta’nın Türkçeye “rekaberlik” olarak çevrilmesiyle literatürde yerini aldı.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 11. sayısından (Temmuz-Ağustos 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Yeşil Dönüşümde Bankaların Rolü

Türkiye’de iş dünyasının Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamındaki 17 hedefe ulaşabilmek için sıkı çalıştığı yadsınamaz bir gerçek. Hâliyle bankalar da karbon sıfır hedeflerini açıklayarak sürdürülebilirlik alanındaki stratejilerini uygulamaya koyuyor.
Oku

Bereketli Topraklar Üzerindeydik…

Yenilenebilir kaynaklarını çoktan tüketen insanlık, gelecek yıllardan borç almaya başladı bile. Özellikle gıdada ihtiyaçların karşılanmakta zorlanıldığı günümüz dünyasında, verimli bir tarımsal üretim yapmak neredeyse imkânsız hâle gelmiş durumda. Gıda krizi ise kapıda.
Oku

Etiketlerde Sürdürülebilirliği Nasıl Okuyacağız?

Kıyafetlerin üzerindeki etiketler kaşındırır, rahatsız eder ve biz onları keser bir kenara atarız. Ya da ambalajların üzerindeki işaretleri dikkate almaz, kullanma talimatlarına bile bakmayız. Baksak bile, bu talimatların bir kısmını anlamayız; sembolleri tanımayız. Sadece tekstilde de değil, birçok sektörde sürdürülebilirliği doğru uygulamak, aslında o önemsemediğimiz etiketleri ne kadar doğru okuduğumuzla doğru orantılı olabilir.
Oku

Sanayinin Kalbi Durma Noktasında

Türkiye sanayisinin yüzde 60’ını omuzlayan Marmara Bölgesi, 24 milyonu aşan nüfusuyla alarm veriyor. Tek bir bölgeye sıkışmış sanayi faaliyetleri, Cumhuriyet’in ilk yıllarında olduğu gibi yeniden Anadolu’ya kaydırılabilir mi?