fbpx

Dr. Mert Gökalp: “Denizlerimizin Bereketi Bizim Tadımız Kaçtı”

Deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp, aynı zamanda ödüllü bir belgeselci. Mavilikler üzerindeki seyri durmadan devam ederken literatüre deniz ekosistemleri üzerine birçok eser veriyor.

Bilimsel çalışmalarını ve akademik birikimini yaptığı belgesellere, yazdığı kitaplara aktaran bir deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp. Döneminin en önemli film festivali İstanbul Bağımsız Film Festivali’nde gala yapan, çeşitli ülkelerde festivallerde gösterilen, 50’ye yakın özel gösterimle izlenilen ve ödüller alan “Lüfer” belgeseli ve diğerleri, ne var ki bizim televizyonlarımızda hiç gösterilmedi. İnce bir sitemle, “Doğruları konuştuğumuz için, bizim televizyonlarımız belgesellerimizi yayımlamamayı tercih ediyor.” diyen Gökalp ile akademik çalışmalarını, deniz ekosistemlerindeki değişimleri ve Marmara’yı bekleyen tehlikeleri konuştuk.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 11. sayısından (Temmuz-Ağustos 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

“Asıl Bela, Karbondan Öte Metandan Gelecek!”

Bölgesel iklim değişikliği, ekosistem modelleme ve ekolojide bilişim alanlarında uzun yıllardır çalışmalar yürüten Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ile bir araya geldik. İklim değişiminde metan gazının karbondan 18 kat daha tehlikeli olduğunun altını çizen Dalfes, “Karbondan öte, asıl metan başımıza bela olacak!” uyarısını yapıyor.
Oku

Plastiğin Peşinde Adriyatik Sahillerinde Bir Yolculuk

İtalya’nın Puglia bölgesinde doğa gözlemciliği yapan Enzo Suma, “Archeoplastica” projesiyle Adriyatik sahillerinde topladığı plastiklerin hikâyelerini, kaç senedir doğa üzerinde seyahat ettiklerini araştırıyor. Plastiğin tek kullanımlık doğasına farkındalık yaratmayı amaçlayan Suma, “Birkaç dakikalık uygulamalar için yüzyıllarca dayanacak bir malzeme kullanıyoruz.” diyor.
Oku

Bir Resim, Bin Umut

Seyyah Art projesiyle tek kullanımlık karton bardakları, üzerlerine yaptığı çizimlerle sanat eserine dönüştüren Berk Armağan, deprem bölgesinde çocuklara resim atölyeleri düzenliyor. Armağan, “Yardımlar fiziksel ihtiyaçları karşılıyor. Ben olayın iyi hissettirme noktasındaydım.” diyor.
Oku

Prof. Dr. Selçuk Şirin:“Gerçek Müfredat Hayatın Kendisidir!”

“Ne olacak bu memleketin hâli? Türkiye, tam da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi, evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkânı vermiyor.” diyor Prof. Dr. Selçuk Şirin, son kitabı “Ya Adalet Ya Sefalet”te. Türkiye’nin önde gelen eğitimcilerinden biri olan Şirin’le bir araya geldik; adaletten eğitime, ekonomiden yeşil dönüşüme birçok konuyu mercek altına aldık.