fbpx

Prof. Dr. Selçuk Şirin:“Gerçek Müfredat Hayatın Kendisidir!”

“Ne olacak bu memleketin hâli? Türkiye, tam da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi, evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkânı vermiyor.” diyor Prof. Dr. Selçuk Şirin, son kitabı “Ya Adalet Ya Sefalet”te. Türkiye’nin önde gelen eğitimcilerinden biri olan Şirin’le bir araya geldik; adaletten eğitime, ekonomiden yeşil dönüşüme birçok konuyu mercek altına aldık.

Kalkınma ve eğitim ilişkisi deyince Türkiye’de akla ilk gelen akademisyenlerden biri; Prof. Dr. Selçuk Şirin… Şimdilerde yaşamına New York’ta devam eden Şirin, Anadolu’da köy kültürünün içinde yetişmiş, ülke insanının dertlerini iyi sentezleyen ve bu sorunlara yeni çözüm yolları bulmak için çalışmalar yürüten bir isim. “Yetişin Gençler”, “Yetişin Çocuklar”, “Yol Ayrımındaki Türkiye”, “Bir Türkiye Hayali” ve son olarak “Ya Adalet Ya Sefalet” kitabında Şirin, Türkiye için en karmaşık gözüken meselelere, somut örneklerle yeni reçeteler sunuyor ve hepimize ders niteliğinde önemli bir mesaj veriyor: “Ya sefalette ısrar edeceğiz ya da yeni bir hikâye yazmak için yola çıkacağız. Şimdi umutsuzluğa teslim olma zamanı değil!”

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 10. sayısından (Mayıs-Haziran 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Beyniniz Yeşil, Kalbiniz Griyse Bu İş Olmaz!

Kimi zaman bir çobanla dağın başında, kimi zaman köylüyle tarlada görüyoruz onu. “Önce kalbinizin yeşillenmesi lazım” diyen haberci ve programcı Güven İslamoğlu ile doğada olmayı, doğaya ait olmayı konuştuk…
Oku

Bir Resim, Bin Umut

Seyyah Art projesiyle tek kullanımlık karton bardakları, üzerlerine yaptığı çizimlerle sanat eserine dönüştüren Berk Armağan, deprem bölgesinde çocuklara resim atölyeleri düzenliyor. Armağan, “Yardımlar fiziksel ihtiyaçları karşılıyor. Ben olayın iyi hissettirme noktasındaydım.” diyor.
Oku

“Asıl Bela, Karbondan Öte Metandan Gelecek!”

Bölgesel iklim değişikliği, ekosistem modelleme ve ekolojide bilişim alanlarında uzun yıllardır çalışmalar yürüten Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ile bir araya geldik. İklim değişiminde metan gazının karbondan 18 kat daha tehlikeli olduğunun altını çizen Dalfes, “Karbondan öte, asıl metan başımıza bela olacak!” uyarısını yapıyor.