fbpx

Türkiye İnsan Sermayesini Kaybediyor

Bugün Türkiye’nin önündeki en büyük sorunlardan biri, 2015 yılı itibarıyla büyük bir ivmeyle artış gösteren beyin göçü. Doktora mezunu ve araştırmacı oranı zaten düşük olan Türkiye’de artan göç trendi, Türkiye’nin gelişimi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

İnsan sermayesi kuramını hiç duydunuz mu? Amerikalı ekonomist Theodore Schultz’un ilk olarak 1960’ların başında dile getirdiği bu kuram, insana yapılan yatırımın getirilerini sorguluyor. Schultz’a göre bu yatırımın iki tür getirisi bulunuyor. İlki, eğitim yatırımlarının bir sonucu olarak, bireyin gelirinde artış gözlemlenmesi. İkincisi ise olayın toplumsal boyutu. Şöyle ki, eğitimle uzmanlaşan kişiler, ülkelerin üretim sürecine daha fazla artı değer katıyor; böylelikle üretilen maldan daha fazla kazancın elde edilmesini sağlayabiliyor.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 11. sayısından (Temmuz-Ağustos 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Küresel Köyün Kaygılı Çocukları

Türkiye’de seçmen sayısı 7 milyonu, dünyada ise nüfusu 2,47 milyarı bulan Z Kuşağı, 20 yıl sonra dünyayı yönetecek. Rahat görünümlerinin aksine, kaygı düzeyi oldukça yüksek olan bu kuşağın tüketim öncelikleri neler? Sürdürülebilirlik, Z kuşağının satın alma davranışlarının neresinde?Bir ürünü satın alırken başvurulan yollar herkes için aynı mıdır? Ya da satın alma alışkanlıklarında herkesin öncelikleri bir midir? Bu soruların yanıtları kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte kuşaklar arasında da tüketimi belirleyen bazı değişkenler bulunuyor. Ancak belli yıllar arasında doğan insanların jenerasyon farklarını tanımlayan “kuşak”ların özellikleri de toplumdan topluma, kültürden kültüre değişiyor. Bu da her ülkenin dönemler içinde yaşadığı deneyimlerin farklı olmasına bağlanıyor.
Oku

Kültürlerin Parmak İzleri Coğrafi İşaretler

Kültürel sürdürülebilirliğimizin önemli bir bölümünü temsil eden “Coğrafi İşaretli Ürünler”, geleneksel üretim, geleneksel yaşam kültürü ve yöresel lezzetlerin korunup tanıtılmasına da büyük katkı sağlıyor. Bugün bu ürünler, AB’de 77,1 milyar euro, dünya genelindeyse 200 milyar doların üzerinde bir katma değer oluşturuyor.